Spoznajte pravilno tehniko teka

Pravilna tehnika teka

Tek je eden najbolj priljubljenih rekreativnih športov, kar dokazujejo tudi rekreativne tekaške prireditve. Zakaj? Ker lahko teče skoraj vsakdo, ker za to ne potrebuje drugega kot tekaško obutev, ker se teče lahko povsod, ter predvsem zato, ker je tek vadba, ki krepi celotno telo ter izboljša njegovo vzdržljivost. A koliko ljubiteljev teka pravzaprav ve, kakšna je pravilna tehnika teka?

Vsakdo zna teči?!

Tek je ena izmed osnovnih oblik gibanja, osvajati pa ga začnemo že kmalu po tem, ko shodimo. Teče lahko vsakdo, a gotovo so med nami razlike v »stilu« teka, zaradi česar so nekateri pri njem bolj učinkoviti, drugi manj. Z učinkovitostjo seveda ne mislimo zgolj na hitrost, saj je ta odvisna tudi od vloženih ur treninga ter genetike, temveč tudi na to, da je pravilna tehnika teka tista, ki nam pomaga teči dlje in lahkotneje.

Če se želite ljubiteljsko ukvarjati s tekom in imate morda namen v prihodnosti teči na deset kilometrov ali pa opraviti s polmaratonom ali celo maratonom, potem se vsekakor izplača poiskati trenerja teka. Ne zato, da vas bo ob treningu spremljal kot majhnega otroka, temveč zato, da vam pove, kako pravilno teči. Če se naučite pravilnega dihanja, pravilnega stopanja, pravilne drže, pravilne izbire tempa in podobno, boste namreč lahko tekli brez muke. Vaš tek bo lahkoten, enostavno boste opravili z daljšimi razdaljami, hkrati pa seveda tudi povečali svojo hitrost. Poleg tega vam bo trener sestavil program, ki za boljši tek od vas ne zahteva le nabiranja kilometrov, temveč vključuje še vse kaj drugega: vaje za moč, vaje za raztezanje, pravilno prehrano …

Kljub temu, da je tek na videz nekaj preprostega, nam sodobna športna znanost prinaša nova dognanja, s katerimi lahko to preprosto gibanje nadgradimo. Pravilna tehnika teka se obnese pri profesionalcih, ki si želijo izboljšati svoj čas že za sekundo. Predstavljajte si torej, koliko lahko naredi šele za vas, ki imate na določeni razdalji kar deset, dvajset, trideset ali še več minut prostora za popravke.

Prispevek lahko enostavno deliš s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja