Na tek s psom? Seveda, zakaj pa ne!

Tek s psom

Ste ljubitelj teka in bi radi to združili s svojim pasjim ljubljenčkom? Zakaj pa ne? A ob tem morate vendarle biti pozorni na nekaj reči, saj je tek s psom nekaj povsem drugačnega, kot kadar tečete sami. Je vaš kuža manjši ali večji, ima za sabo pasjo šolo oziroma je treniran, da sprejema vaše ukaze?

Vsak pes ni pripravljen in primeren za spremljanje svojega gospodarja na teku, zato je pred tem potrebno pomisliti na nekaj različnih scenarijev. Vsekakor pa si ne želite namesto sproščujočega teka loviti svojega ljubljenčka naokoli.

Psa navadite na tek z vami

Za začetek se s svojim pasjim ljubljenčkom odpravita na nekaj hitrih sprehodov in trenirajta. Preverite, kako se odziva na vaše ukaze in ali vas je pripravljen spremljati na teku brez uhajanja ali zaostajanja. In še nekaj. Večina ljudi meni, da pes pač lahko teče kolikor je treba, a to nikakor ne drži.

Pes posluša ukaze
Preden začnete teči s psom, preverite, ali kuža posluša vse vaše ukaze.

Tudi pes potrebuje trening. Pričnite raje z vodenimi sprehodi in višajte tempo hoje, vse dokler ne boste imeli občutka, da bi lahko skupaj pretekla nekaj metrov. Sprva bo povsem dovolj 50 ali 100 metrov. Po nekaj tovrstnih treningih boste kmalu videli, kdaj je kuža pripravljen slediti vašemu tekaškemu koraku.

Pripravite se na skupen tek

Na srečo obstaja nekaj pripomočkov in trikov, kako narediti tek s psom še bolj prijeten in nadzorovan. Za začetek si omislite trebušni pas, na katerega boste pripeli povodec za psa in imeli ves čas proste roke, ki morajo pri teku opravljati vlogo nihal za vzdrževanje ravnotežja in koordinacije. Psu namesto ovratnice nadenite raje oprsnico.

V žepu imejte vedno nekaj priboljškov, s katerimi boste svojega ljubljenčka nagradili za dober tek, hkrati pa poskrbeli tudi za njegovo energijo. Čeprav menite, da bo kuža brez težav lahko odtekel vse kilometre z vami, morda vendarle ni tako. Bodite pozorni na njegov tek in vedenje. Privoščite mu počitek, če bo kazal znake utrujenosti.

Pasma je zelo pomembna

Nekatere pasme psov so izjemni tekači, dolgoprogaši, in bodo z vami brez težav pretekli celotno pot. Spet druge pasme imajo morda krajši korak, oteženo dihanje in ne zmorejo takšnih naporov. Preden se lotite teka s psom, zato preverite, kako pasma vašega psa vpliva na njegove zmogljivosti.

Presenečeni boste odkrili, da so nekatere pasme idealne za določen način teka. Tako denimo haskiji, zlati prinašalci in nemški ovčarji obožujejo dolge proge, medtem ko pit bulli in belgijski ovčarji raje tečejo hitreje na kratke. Pomembna je seveda tudi starost psa. Kako dobro ga poznate?

Tudi kuža se mora ogreti

Še ena podrobnost, ki marsikomu zlahka uide, je, da mora tudi pes najprej ogreti svoje mišice, da bi lahko nato tekel z vami. Neizkušeni ali nekoliko manj previdni tekači so se zagotovo že srečali s kakšno poškodbo ali bolečinami zaradi neogretih mišic.

Ravno zato bo na mestu nekaj hitre hoje in poigravanja, med katerim lahko svojemu ljubljenčku mečete žogico ali palico iz bližnjega gozda. Je vaš kuža pasme, ki namiguje, da je dolgoprogaš? Super, a v primeru, da je vajen poležavanja doma, morda vendarle ni pripravljen, kot bi si mislili. Res je, tudi kuža mora najprej stopnjevati svojo telesno kondicijo. Tako kot tekač.

Še nekaj opozoril

Tako kot vi potrebujete tekočino za ustrezno hidracijo, jo tudi vaš kuža. Mislite na to, preden odideta od doma. Pri sebi imejte stekleničko z vodo in tecita tam, kjer so na voljo pitniki ali drugi viri vode. Bodite previdni v poletnem času, da se kuža med tekom ne bi pregrel.

Vodo pa potrebuje tudi med zimskim tekom, zato imejte v mislih občasne premore za hidracijo. Kuža naj gre na tek takoj po zaužitem obroku, saj se mu sicer lahko obrne želodec.