Kako se pripraviti na maraton?

Priprave na maraton

Tek je med ljudmi postal izjemno priljubljena aktivnost in marsikdo se je loteva prav vsak dan. S tekom so nekateri izmed njih že skorajda zasvojeni in taka skupina ljudi se ponavadi odloča tudi za raznovrstne podvige, ki so povezani s tekom. Med njimi je tudi izjemno priljubljen maraton.

Nanj se je seveda potrebno primerno pripraviti in imeti v mislih, da je to tek na dolge proge. Do cilja lahko pritečejo samo tisti, ki so pripravljeni tako fizično kot tudi psihično. Strokovnjaki ponavadi maratonce delijo na tri skupine:

  1. Prva skupina predstavlja osebe, ki gredo maraton samo preteč.
  2. Druga skupina ima postavljen tudi jasen cilj, ki je povezan z rezultatom.
  3. Tretja skupina pa je tista, ki se tovrstnega podviga loti kar čez noč.

Mi se bomo tokrat osredotočili na tiste tekače, ki že vse leto pridno trenirajo in imajo za seboj kar nekaj kilometrov. Čeprav jim dolgi teki ne povzročajo večjih težav, smo zanje pripravili nekaj izjemno koristnih nasvetov, ki naj bi se jih držali zadnjih deset tednov pred maratonom.

Priprava na maraton v zadnjih desetih tednih

Če se želite čez približno dva meseca in pol udeležiti maratona, ste nekaj kondicije verjetno že pridobili. V nasprotnem primeru se raje udeležite polmaratona. V nadaljevanju vam predstavljamo postopek, kako se v zadnjih desetih tednih pripraviti na maraton.

  • V prvem in drugem tednu sta pomembni zmerna količina ter intenzivnost. Potrebni so dolgi teki in tudi tako imenovani tempo teki.
  • V naslednjih treh tednih naj bo poudarek ponovno na dolgih tekih in tudi na intervalih. Predvsem naj bodo tekači, ki se pripravljajo na maraton, v tem času usmerjeni na tek v ciljnem tempu.
  • Šesti teden naj bo lažji. V tem času naj si tekači dajo priložnost za nastop na polmaratonu ali za zadnji dolgi tek.
  • Naslednje tri tedne naj bodo osredotočeni na popuščanje in zoževanje v treningu. V ospredju naj bo manjša količina, toda večja intenzivnost, intervali naj bodo krajši.
  • V zadnjem tednu pa je zelo pomemben počitek.

Seveda je vseskozi potrebno načrtovati tudi prehrano in vnos tekočine glede na trajanje teka. Tudi to sta nadvse pomembna dejavnika pri uspešni pripravi na maraton.

Prispevek lahko enostavno deliš s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja