7 razlogov za 30-minutni tek

30-minutni tek

Verjetno se vam je že kdaj porodila misel, da bi se pričeli ukvarjati s tekom, pa se vam je zraven porodilo še tisoč in eno vprašanje oziroma dvom, kako bi se tega sploh lotili. Če niste še nikoli stopili v tekaške čevlje in se odpravili na tek, vam bomo v nadaljevanju razložili, kako se zadeve lotiti, tako da vam bo to najlažje in hkrati tudi najbolj koristilo.

Najbolje bo, da se teka lotite počasi in da predvsem poznate svoje zmožnosti. Lažje vam bo, če boste s tekom pričeli v skupini, saj si tako nabirate dodatno motivacijo in skupaj dosegate zastavljene cilje. Pomembno je tudi, da imate primerno obutev ter da s tekom ne pretiravate. Teka se je torej treba lotiti postopoma, saj boste tako dosegli rezultate in ne boste prekmalu izgubili interesa, če se boste prehitro zagnali. Da boste imeli še večjo motivacijo in željo po začetku, pa vam predstavljamo kar 7 razlogov za reden 30-minutni tek.

Obiščite pa tudi spletni portal Platinumsport.si, kjer boste o teku izvedeli še cel kup zanimivosti in se opremili z dodatnimi nasveti.

1. Odpravljanje stresa in obremenjenosti

Žal je stres dandanes postal naša stalnica, zato se želimo z njim čim bolje spopasti. S tekom telo pripravimo do tega, da prične odvajati nakopičeno energijo, na ta način pa se učinkovito sproščamo.

2. Zmanjšanje in ohranjanje želene telesne teže

S tekom spodbudimo metabolizem, da začnemo izgubljati maščobo že med samo aktivnostjo, prav tako pa tudi, ko s tekom zaključimo. Med 30-minutnim tekom lahko izgubimo od 200 do 500 kalorij. Rezultati se tako že kmalu začnejo kazati tudi na lepše oblikovani postavi.

3. Izboljšanje kakovosti spanja

Če imate težave z nespečnostjo ali slabimi spalnimi navadami, vam bo tek pri tem zelo koristil, saj pospeši pretok krvi, kar pozitivno vpliva na možgane.

4. Tek združuje

Nikoli nimate časa za druženje s prijatelji, sorodniki? Tek je za to odlična rešitev. Skupaj se odpravite na kakšno “turo” in tako skupaj kakovostno izkoristite prosti čas.

5. Pridobivanje motivacije

Ko tečete, se sproščate, tako odpirate pot novim idejam in postajate bolj kreativni. Če tečete sami, imate čas zase in tako delate za svojo osebno rast.

6. Boljša telesna pripravljenost

S tekom si boste okrepili kosti, prav tako pa boste pridobili na kondiciji. Tako boste tudi lažje prenesli morebitne poškodbe, če se boste kdaj poškodovali.

7. Pozitivna energija

Kot že zapisano, tek nas lahko združuje, daje nam možnost kreativnega razmišljanja in pridobivanja novih idej. Ko tečemo, sproščamo odvečno energijo, zato se po teku veliko bolje počutimo. Človek s pozitivno energijo veliko lažje premaguje vsakodnevne življenjske situacije.

Tek vam torej lahko zelo izboljša kakovost življenja, kar je tudi znanstveno dokazano. Z našimi nasveti vam bo sedaj še lažje obuti tekaške čevlje in se odpraviti na koristno turo teka ali pa se celo kdaj opogumiti in preteči (pol)maraton.

Prispevek lahko enostavno deliš s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja