5 najpogostejših poškodb tekačev

5 najpogostejših poškodb tekačev

Tek naj bi bil zdrav, torej nam ne bi smel povzročati preglavic, mar ne? Pravzaprav ni povsem tako in tudi pri teku se, tako kot pri vsakem drugem športu, lahko poškodujemo. Da do poškodb ne bi prišlo, je potrebna previdnost, uporaba primerne obutve, prav tako pa je potrebno vedno poskrbeti za primerno ogrevanje.

V nadaljevanju smo opisali najpogostejše poškodbe tekačev, prav tako pa smo podali odgovore, kako posamezne poškodbe kar najhitreje sanirati.

1. Gotovo ni tekača, ki mu pri teku ne bi kdaj klecnila noga v gležnju. To je precej boleče, a večinoma gre zgolj za nekaj trenutkov močnejše bolečine, nato pa je v naslednjih dneh ta blažja in se pokaže zgolj pri razgibavanju gležnja ali pri težji obremenitvi. Precej drugače pa je, če neroden korak na neravni površini ali na debelejši plasti peska privede do zvina gležnja. Takrat je s tekom seveda treba takoj prenehati, doma pa poskrbeti za obkladke. Tek nekaj dni ne bo mogoč, če je zvin hujši, pa bo potrebno do zdravnika, ki vas bo napotil tudi na slikanje, da preveri možnosti še hujših poškodb.

2. Če je zvin gležnja najbolj pogosta poškodba, so bolečine v kolenih zagotovo najbolj pogosta bolečina tekačev. Običajno ne gre za kakšno resno težavo, večinoma bolečine povzroči zgolj prekomerna obremenitev ali slabi tekaški copati in trda tekaška podlaga. S tekom je treba prekiniti, dokler bolečine ne minejo, sicer pa se priporoča, da po prenehanju bolečin pričnemo tudi z vajami za moč, ki nam bodo pomagale utrditi tudi najbolj drobne mišice v nogah.

3. Kaj pa bolečina v stopalu? Kadar vas ob teku prične močno boleti v področju pete, je prišlo do poškodbe, ki jo povzročata pretreniranost in neprimerni tekaški čevlji. Potreben je počitek.

4. Včasih pride tudi do vnetja Ahilove tetive, torej tetive, ki peto povezuje z mečami. Potrebno je hlajenje in počitek, da vnetje izgine.

5. Bolečina v golenici ali piščali lahko pomeni več stvari, vedno pa bolečino povzroči povečanje trajanja in intenzivnosti treninga, na katerega telo ni navajeno. Lahko gre zgolj za vnetje, ki bo minilo, lahko pa se pojavijo tudi mikro zlomi, torej prične golenica pokati.

Kakor koli že, rešitev za večino tekaških poškodb je ena sama: počitek!

Prispevek lahko enostavno deliš s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja