7 nasvetov za nakup tekaške obutve

Nakup tekaške obutve

Poletna jutra in večeri so idealni čas, ki ga lahko izkoristimo za opravljanje najrazličnejših športnih aktivnosti. Četudi smo nekje na dopustu, je pomembno, da ves čas migamo, saj se bomo zaradi tega veliko bolje počutili in seveda poskrbeli tudi za svoje telo.

Morda ste v svoj poletni dopustniški načrt namerno dodali vsaj eno od svojih priljubljenih aktivnosti. Med njimi je zagotovo tek. Na prvi pogled se morda zdi, da za tek ne potrebujete nič drugega kot dobro voljo, kar pa še zdaleč ni res. Predvsem je pomembno, da imate na sebi prave tekaške copate. In če jih do zdaj še niste kupili, je čas, da to storite še pred dopustom.

V nadaljevanju vam bomo postregli s sedmimi najpomembnejšimi nasveti, ki se jih morate pri nakupu obutve za tek 100 % držati, če želite, da boste tek vzljubili in bo morda postal celo način preživljanja prostega časa.

1. Naj vas videz copat za tek ne premami

Ljudje smo pač bitja, ki jim videz veliko pomeni. In tako je tudi pri nakupovanju najrazličnejših izdelkov, kjer vas videz pogosto pretenta, a na koncu ugotovite, da ste kupili nekaj, česar sploh ne boste potrebovali oziroma je povsem neuporabno.

Moška tekaška obutev Salomon Trailster
Moška tekaška obutev Salomon Trailster (na voljo v Extreme Vital)

Tudi pri nakupu tekaških čevljev se v prvi vrsti nikakor ne osredotočajte samo na vizualno privlačnost. Za to poskrbite čisto na koncu, ko boste preverili vse druge, veliko pomembnejše dejavnike. Šele nato si izberite tekaške copate s pravo barvno kombinacijo, ki vam bo med tekom dajala še dodatno motivacijo.

2. Copate za tek nakupujte v popoldanskem času

Splošno pravilo se glasi, da se nove obutve ne kupuje v jutranjih urah. In kje tiči razlog? V zatekanju nog. V drugi polovici dneva, torej popoldne, vaše noge nekoliko zatečejo. Ravno zato se nakupovanja čevljev lotevajte v popoldanskem času, da si ne boste po nepotrebnem kupili pretesnih copat.

3. Izberite večjo številko

Splošno pravilo za izbiranje copat za športne namene je, da si izberete malenkost večjo številko. Najbolje, da si izberete pol ali eno številko večje od ostale obutve, ki je ne uporabljate za šport. Ali povedano po domače: med prsti na nogi in čevlji za tek naj ostane za en prst prostora.

4. Za nakup tekaških copat si vzemite dovolj časa

Pri nakupovanju copat za tek se vam ne sme muditi, zato se v trgovino s športno opremo odpravite takrat, ko veste, da imate dovolj časa za pomerjanje najrazličnejših modelov.

Ženska tekaška obutev Salomon Ultra Pro
Ženska tekaška obutev Salomon Ultra Pro (na voljo v Extreme Vital)

Ko boste preizkusili vse ustrezne modele, je čas, da se odločite, kateri tekaški copati se vam najbolje prilegajo in se v njih najudobneje počutite.

5. Določite pravo obliko svojih stopal

Tekaških copatov je v trgovinah s športno opremo običajno ogromno. Na začetku boste izbor precej zožili tako, da boste določili obliko svojih stopal. Ta je odvisna od širine podplata ter višine in loka narta. O tem obstajajo cele študije in zelo dobro literatura, ki jo lahko poiščete kar na spletu. Iščite po ključnih besedah, kot so »supinacija«, »pronacija« in »nevtralno stopalo«.

6. V trgovino se odpravite s starimi copati

Čeprav so stari tekaški copati dobri samo še za na odpad, pa jim dajte še eno priložnost, da skupaj z vami odidejo po nove. V njih se namreč skrivajo pomembna sporočila. Specializirani trgovci bodo lahko ravno na podlagi starih copat ugotavljali vaš način teka. In na ta način vam bodo najlaže in najhitreje svetovali, kateri model tekaškega copata je za vas najprimernejši.

7. Prodajalcu zaupajte svoje cilje pri teku

Najbolje se boste odločili, če boste prodajalcu tekaških copat že na začetku dali vedeti, kakšne načrte in cilje imate s tekom. Povejte jim, kako pogosto in kako daleč boste tekli ter po kakšni podlagi. Glede na to bo izkušeni prodajalec v hipu našel tekaško obutev z ustrezno oporo, oprijemom in oblazinjenjem.

Vir: https://www.aa-drustvo.si/na-kaj-paziti-pri-izbiri-tekaske-obutve

Prispevek lahko enostavno deliš s prijatelji ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja